Alghero

Alghero

Alghero är Sardiniens näst största stad och andas mycket charm och idyll. Faktum är att de flesta fotografierna tagna från Alghero brukar bli riktigt bildsköna och påminna om en svunnen stad ur någon vacker saga. Det är framför allt den gamla stadsmuren (bastioni) som gör sitt till, men även stenhusen och de gulliga promenadstråken där det inryms mängder med restauranger och gemytliga kaféer. Norr om staden i de nyare stadsdelarna Lido, breder Maria Pia-stranden ut sig med sina pinjeträd och lockar till ett dopp i det blå.

Checklista i Alghero

Ta fram anteckningsblocket och pennan, för i Alghero finns det något för alla åldrar och smaker. Naturupplevelser, enorma godispåsar, nattliv och hemlighetsfulla grottor är bara ett fåtal saker att vänta sig…

Åk över till Neptunus-grottan

Från Algheros hamn går det båttrafik dagligen. En av dessa turer för dig över vattnet till Neptunus-grottan där turister samlas, likt en förening, varje dag. Via en havstunnel leds du in i en grotta full av droppstensformationer som får dig att tro att du är Alice i Underlandet. Grottan är mäkta imponerande och ljuset är ovärderligt. Utanför grottan höjer sig kalkstensudden Capo Caccia där  pilgrimsfalkar ofta parkerar sig på klipporna. Även från udden kan du komma in i grottan via en lång trappa på 656 trappsteg. Ta med bra skor!

Gör en tripp till vin- och olivgården Azienda Agricola Leda’ d’Ittiri

Spritter det i smaklökarna av lust att prova på sardiska viner eller olivolja? Då ska du åka till vingården Azienda Agricola Leda’ d’Ittiri som ligger ett stenkast från Alghero. Här kan du få guidade turer genom både vin- och olivodlingarna och smaka på olja och vin.

Frossa i godis i Le caramelle dei pirati

Oavsett om du åker med barn eller på egen hand med vänner eller partner, så är det ju något speciellt med godisaffärer. Le caramelle dei pirati är en lite annorlunda godisaffär som även lockar gottegrisar med äventyr i blodet. Hela butiken är nämligen inredd som ett piratskepp. Och godis, ja det finns så mycket att du storknar här! Butiken ligger på via Carlo Alberto.

”High Life” i Lungomare Dante

Lungomare Dante är hamnstråket där dessutom alla barer duggar tätt. På kvällen är det stadens samlingspunkt för att ta en drink, kolla in folk och kanske stifta nya bekantskaper. Gillar du live musik ska du definitivt komma hit.

Så tar du dig hit

Det går både charterflyg och reguljära flyg till Alghero men om du flyger från Sverige måste du ta ett anslutande flyg. Tidigare flög Ryanair direkt till Alghero men den rutten verkar vara ett minne blott. Dock flyger Ryanair till Alghero från andra europeiska städer såsom London eller flera tyska städer som Berlin, Frankfurt m.m. Charterbolag som anordnar resor till Alghero är bland andra TUI och Fritidsresor. Algheros flygplats ligger 10 minuter från staden och heter Alghero-Fertilia. Härifrån kan du ta buss, hyra bil eller ta en taxi in till centrum.

Bästa sättet att ta dig runt

I staden kan du gå, ta en taxi eller åka lokalbuss. Hyr gärna en vespa eller en bil för längre utflykter. Tänk på att busscheman inte alltid är att lita på, och på söndagar är det risk för att det inte går någon buss överhuvudtaget. Försök således att leta reda på ditt tålamod om du väljer Sardiniens lokaltrafik.

Shopping och köpbegär

I utkanterna av Alghero finns ett par större köpcentra, såsom Centro Storico och Alghero köpcentrum. I staden är det bäst att hålla sig till de gamla stadsdelarna och lägga beslag på allt som finns att tillgå där. Här kan du stilla ditt köpbegär, men också spendera en del kosing. Via Roma är känt för mode och smycken medan via Gilbert Ferret är ännu mer elegant. Den sista lördagen i varje månad ska du gå på marknaden vid Piazza Civico där det säljes mycket hantverk och antikviteter.