Shopping

Shopping

Kliar det i fingrarna över att få ta del av det där unika italienska modet eller designen och känslan för detaljer som italienarna är så kända för? Sardinien må ligga långt från Milanos och Florens fantastiska shoppingstråk, men icke desto mindre finns det shoppingutbud i världsklass på denna vackra ö. Porto Cervo, Olbia, Cagliari… Det är bara att välja och vraka. Här får du tips på typiska produkter att handla samt de bästa shoppingställena.

Att köpa med hem – missa inte!

Vad du vill köpa och ta med hem ligger naturligtvis i envars intresse, men det finns några produkter som bara måste trängas bland andra prylar i resväskan hem.

  • Handflätade korgar och grytunderlägg, gjorda av traktens hantverkare. Åk gärna till Flussio – en by i Planargia som säljer de finaste av korgar.
  • Kvarteret Quartu Sant’Elena ligger i huvudstaden Cagliari och är känd för sitt guld- och smideshantverk. En tripp hit är att rekommendera om du vill köpa något fint till dig själv eller kanske en romantisk present.
  • Köp mycket vin – Sardinien producerar sitt eget vin och två av sorterna heter Vernaccia som är ett sött dessertvin, och Cannonau som är ett rött vin och som gärna ska avnjutas till någon av de sardiska får- och getostarna (Caprino, Caglio etc.).

Du kan även åka på vinturer till de många gårdarna och köpa med dig ett par vinflaskor (eller fler). En känd gård heter Tenuta Masone Mannu och ligger i nära anslutning till Olbia.

  • Skor – har du en skofetisch så är Italien det absolut bästa landet i världen. Deras skor kommer i toppklassig design. Dock kan det vara svårt att hitta stora storlekar. Åk till Porto Cervo eller in till Olbia där de bästa skobutikerna finns – så bra att en del celebriteter faktiskt kommer långväga bara för att shoppa här. I Porto Cervo kan du t.ex hitta skomärken från Cavalli, Tod’s och inte minst Gucci. Även ett stort antal klädbutiker ligger inhysta i grändernas lokaler.

De gamla stadskärnornas shoppingutbud

Det kan tyckas lite komiskt att de gamla stadskärnorna i exempelvis Cagliari och Alghero som främst är berömda för sin historia och bevarade kultur, också är omnämnda för sin shopping. Dock är det förhållandevis normalt eftersom det är just där turisterna samlas. Både i Alghero och Cagliari kan du hitta många souvenirbutiker och modeaffärer samt köpa med dig accessoarer som skor, smycken och väskor.

Minivaruhusen

I framför allt Cagliari har det upprättats små trendiga minivaruhus som säljer allt i modeväg, men även inredning. Här kan du hitta många olika typer av butiker, dock i charmig stämning och inte så exploaterat och ofamiljärt som det kan verka i många andra länder. Doftljus, mängder med parfymer, inredningsprylar, konst, kläder och skor ryms på den relativt lilla ytan. Ett varuhus att inte missa är Donne Concept Store på Via Vincenzo Sulis 30.

Håll uppsikt över barnen

I Italien kan butiksbiträdena bli lite oroliga om barn rör vid saker och ting. Du kan således märka av en mer distant inställning till barn just i butikerna. Ett tips är därför att låta dem ha något att pilla med redan innan du går in i affärerna så att du inte blir tillsagd om de blir lite väl klåfingriga på plats.