Ta sig runt på Sardinien

Ta sig runt på Sardinien

Från den norra delen till den södra på Sardinien tar det endast 4 timmar med bil. I klarspråk betyder det att avstånden inte är speciellt stora och du kan ta dig från ena sidan till den andra och tillbaka igen på en dag. I och med detta väljer de flesta att hyra en bil på ön, men det finns naturligtvis andra transportmedel att använda sig av.

Kollektivtrafiken

Sardiniens bussnät är lite bättre än tågnätet, men båda bör egentligen bli ett andrahandsval framför hyrbilen. Detta på grund av att tågen har benägenhet att stanna långt utanför städerna istället för i centrum, och bussarnas avgångstider brukar ofta inte helt stämma överens med verklighetens scheman. Bästa städerna att ta bussen från, är Cagliari och Olbia som båda två utgör viktiga knutpunkter. Både från städerna och flygplatserna avgår det bussar till olika orter på ön. På söndagar gör de flesta bussar en vilopaus och bussnätet står då stilla eller rör på sig oerhört långsamt.

Taxi

Många väljer att ta taxi till och från flygplatsen eller inne i städerna, men det kan bli dyrt. Fördelen är att från flygplatsen brukar du få ett fast pris. Hör med chauffören.

Se Sardinien bakom ratten

Ett välkomnande råd till alla Sardinien-resenärer är att hyra en bil på någon av flygplatserna Alghero, Cagliari eller Olbia. Boka i förväg på nätet under högsäsongen, då de flesta tänker likadant som du. Det finns risk för att bilarna är uthyrda om du bokar spontant. Med en hyrbil får du åtkomst till hela ön, även de karga platserna. Välj en modell som är utrustad för svårare terräng eller för små vägar, eftersom Sardinien har många charmiga bergsbyar som nås på smala och krokiga vägar där du måste fälla in backspeglarna för att komma fram. Vi rekommenderar Hyrabil.net som jämför priset på hyrbilar.

Sightseeing på Sardinien

I Cagliari går det hop on / hop of bussar i förbestämda turer – i Cagliari kallas den City Bus Open Tour. Pris: ca 120 kronor eller 12 EUR.

Det finns även hop on / hop off kryssningar längs med kusten. Vid Orosei-bukten finns minikryssturer att göra en heldag.

Pris: ca 2000 kronor. Du kan även välja privata båtturer, men förvänta dig då att få betala ca 8000 kronor per person.

Trenino Verde – ett sightseeingtåg såväl som ett transportsätt

Ska du hoppa på ett tåg på Sardinien som är värt resan, ska du välja det gröna ånglokståget Trenino Verde som tar olika rutter från kusten till inlandet. Detta fungerar såväl som ett bra transportmedel, som en sightseeingtur. Du kan exempelvis börja i Bosa och avsluta resan i Arbatax i öst.

Prisnivåer

Att åka kollektivt är relativt prisvärt på Sardinien. Ön har i genomsnitt 1.84 ggr lägre transportpriser än Sverige. Hyrbil kan bli dyrt men är ändå att rekommendera med tanke på vilka möjligheter du ges då. Taxifärder kan också bli dyra, inte minst i orter som Porto Cervo. Tänk på att ha med dig kontanter om du färdas eller bor på hotell på landsbygden – somliga hotell accepterar endast det som betalmetod.

Säkerhet

Sardinien är en säker ö att färdas på (faktiskt en av Italiens säkraste) men håll ändå uppsikt över smycken, pengar och andra tillhörigheter. För en tid sedan förekom det en del kidnappningar på turister i Barbagia, men detta har avtagit.