Mat och dryck

Mat och dryck

Den person som det inte vattnas i munnen på när han/hon hör Sardinens namn, har förmodligen inte varit med om mycket. Det ryktas om att Sardinien är den del av Italien där det lagas mest lokala maträtter även om mycket har influenser från fastlandet också. Dessutom är maten mycket hälsosam och ön har kartlagts som en av världens blå zoner, vilket också omfattar kosten i samklang med levnadsförhållandena.

Maträtter och drycker att fresta med

Det första du bör smaka på är alla get- och fårostar samt viner när du är på Sardinien. Då ön har miljontals getter och får är det normalt att man tar tillvara deras mjölk och gör ost av den. Den mest kända osten är pecorino som är gudomligt god. Köper du den direkt från något lokalt mejeri, smakar den ännu bättre. Mycket av maten innehåller också lamm, getkött och kanin.

Några sardiska maträtter

 • Porcheddu – öns nationalrätt som består av helstekt spädgris lagad och serverad på spett.
 • Bottarga – En annan lokalproducerad maträtt av rökt rom från mulle-fisken. Antingen äter du den som hors d’oeuvre eller med pasta som huvudrätt. Om den äts som aptitretare häller man på rikligt med olivolja.
 • Panadas – Sardinska piroger/minicalzone/dumplings fyllda med olika typer av kött.
 • Alla Catalana – hummer med tomater och lök.
 • Salsiccia – Sardiniens mest kända grillade fläskkorv.
 • Pane Carasau – ett tunnbröd som äts som tillbehör.
 • Mirto, Limoncello och Finocchietto är tre likörer att inte missa och du måste också självklart smaka på Filu e Ferru som är öns egenproducerade grappa.

Merparten av den sardiska maten är influenserad av bondmat, eftersom bondyrket och arbetet som fåraherde är och har varit mycket vanligt i århundraden. Dock kan du också äta många fisk- och skaldjursrätter.

panadas - Mat och dryck
Tillverkning av lokala ”Panadas”

Några sardiska viner

 • Rocca Rubia – från den stora och kända vingården Cantadi di Santadi i söder
 • Terre Bruno
 • Cannonau

Restaurangkultur

På Sardinien och även andra öar som Sicilien är det vanligt att man äter fler rätter men i mindre portioner. Var inte orolig – du kommer garanterat bli mätt ändå…

Från norr till söder finns det gemytliga restauranger i vartenda hörn – både i städer, byar och mitt ute på landsbygden. Det är vanligt att familj och vänner samlas och äter och njuter tillsammans. Var beredd på att när du äter med sarder kan det gå livat till, speciellt i diskussionerna. Det är annat än vår ”koncensus” här hemma i Svedala, det. Det är till bords det mesta händer. Maten är till för att sammanstråla och man äter gärna i timmar.

Beroende på var du befinner dig på Sardinien brukar maten variera enormt. Detta trots det faktum att öns storlek är relativt liten.

Den sardiska måltiden – upplägg

När du beställer mat på Sardinien eller blir bortbjuden, brukar middagen se ut såhär.

 • Förrätt (”antipasti”)
 • Mellanrätt (”Primo piatto”) som består av ris eller pasta
 • Secondo som följer på mellanrätten och räknas som den egentliga huvudrätten, bestående av kött eller fisk
 • Ost (formaggio)
 • Frukt (fruta)
 • Efterrätt (dolce)

Middagstider

Runt kl. 20:00 eller 21:00 brukar middagarna börja så smått, åtminstone på helger när folk inte har ett arbete att gå till dagen därpå. Middagen består av att äta, prata, ta en paus och äta igen. Det kan därför bli sent innan du är fullkomligt mätt i magen.

Prisnivåer

Som med det sardiska köket, kommer även priserna att variera markant beroende på var du befinner dig på ön. I Porto Cervo kan en trerätters middag bli hutlöst dyr och gå på långt över 1000 kronor per person, även på en medelmåttig restaurang. I bergstrakterna och i de mindre städerna behöver det inte alls kosta så mycket. I Alghero och Cagliari kan restaurangpriserna likna de hemmavid, en pizza kostar ca 80 kronor och en öl 45 kronor. Läs på om respektive ort först.

Dricks

Vad dricks anbelangar kan du ge 1-2 euro till servitören. Det finns egentligen inga specifika regler angående dricks i vare sig Italien eller Sardinien, men det brukar ändå vara mer regel än undantag att man som gäst ger en liten uppskattning i form av en liten summa pengar efter maten.