Bra att veta

Bra att veta

Eftersom Sardinien numera har blivit ett av svenskarnas mest uppmärksammade resmål, kan det vara bra att läsa på om saker man ska tänka på när man är där eller innan man åker dit. I texten nedan finner du ett litet axplock av information som kan vara värd att ta med på resan.

Sardiniens väder och medeltemperaturer under högsäsong

Hade du förväntat dig att vi skulle säga att Sardinien bara bjöd på regn och rusk? Icke! Sardinien har enormt många soltimmar med några få åskväder då och då under sommaren som svalkar. Regelmässigt är det runt 28-29 grader i medeltemperatur på dagen under juli och augusti och 21 grader kvällstid. Vill du ha lite mer behagligare temperaturer kan du åka i maj eller september då gradantalet sjunker till 21-25 grader. Ändå går det bra att bada till långt in på höstkanten. Mest nederbörd får Sardinien under oktober-december.

Språk

Då Sardinien tillhör Italien, talas det i störst utsträckning italienska på ön. Men ska du vara på det klara med att sarder även har ett eget språk, precis som korsikaner, som de gärna talar. Språket kallas för sardiska och påminner mycket om ”corsu” (Korsikas språk). Sardiska är ett romanskt språk men påminner om en italiensk dialekt. En del skyltar kan använda både italienska och sardiska. På Sardinien talar många också engelska, speciellt i städerna. Tyvärr går den allmänna sjukvården och tvåspråkighet inte så bra ihop om du är en utländsk turist och måste ha en engelskspråkig läkare. Privatsjukhusen är emellertid bättre i det avseendet.

Eluttag

Sardinien har till viss del en avvikelse i eluttag i jämförelse med Sveriges. De använder 230 V (samma som hemma) och stickkontakt C, F, L. Du behöver ingen adapter för vanliga platta ojordade Europakontakter. Däremot behövs en adapter till vissa jordade uttag. Läs mer här!

Valuta

Sardinien och Italien har Euro som valuta.

Ingen tidsskillnad

Sverige och Sardinien ligger i samma tidszon.

Ålderskrav på Sardinien (alkoholkonsumtion, hyra bil etc.)

Italien har lättat lite på sin åldersgräns vad alkoholkonsumtion beträffar. Det är ett av Europas länder där du faktiskt får lov att dricka fr.o.m. 16 års ålder.

För att hyra bil ska du vara minst 19 år gammal men får då betala en avgift, vilket gäller alla hyrbilsförare under 25 år.  En del firmor begränsar sig att hyra bil till folk som åtminstone fyllt 21 år. Tänk också på att du måste ha haft ditt körkort i minst ett år.

Ta med ID-kort eller giltigt pass vid inresa

Sardinien ingår i EU och kräver sålunda inget visum för européer. Ta endast med dig ett giltigt pass eller ett ID-kort samt det europeiska försäkringskortet så du kan få akutvård i den mån det behövs.

Ska man vaccinera sig innan avresa?

Se gärna över stelkrampsvaccinet och vaccinet mot polio och difteri. Inga obligatoriska vaccinationer råder för att resa in i Italien och Sardinien. Tänk på att det kan förekomma rabiessmitta på Sardinien, även om det är relativt ovanligt. Det ska du beakta om du klappar djur på plats, alternativt reser med din hund.

Landsnummer

Italien har +39 före sina telefonnummer vid internationella samtal. För att ringa till Sverige från Italien slår du +46 framför det svenska numret och tar bort den inledande nollan i telefonnumret.

Ambassader och konsulat

Behöver du komma i kontakt med svenska ambassaden när du är på Sardinien, får du tyvärr hoppa på ett flyg eller ta en båt över till fastlandet och närmare bestämt Rom. Telefonnummer till ambassaden är: +39 06 44194100

Sverige har ett konsulat i Cagliari som finns på adress: Via Sidney Sonnino 139

Telefonnummer: (+39) 340 354 01 04

Den italienska ambassaden i Stockholm ligger på Djurgårdsvägen 174 och nås på telefonnummer 08-545 671 00.

Larmnummer för akuta situationer

Skulle du hamna i nöd på Sardinien ska du ringa nedanstående nummer (eller 113 som går till samtliga aktörer nedan).

  • Polis eller Carabinieri på italienska – 112
  • Ambulans – 118
  • Brandkår – 115

Sjukhus på Sardinien

Man kan aldrig veta i förväg vad en semester kan ha i sitt sköte. Här följer några namn på sjukhus på Sardinien i den mån du behöver vård.

  • Ospedale Microcitemico – Cagliari
  • Azienda Ospedaliera G. Brutzo – Cagliari
  • Azienda Ospedaliero Universitaria di Cagliari – Cagliari
  • Ospedale Civile – Alghero
  • Ospedale Marino Regina Margherita – Alghero