Olbia

Olbia

Olbia på nordostkusten är den stad du ska resa till på Sardinien om du vill kombinera besök på de vackra stränderna utmed Costa Smeralda strax norr om staden och på samma gång uppleva lite urbanitet och kultur. Det är också en förträfflig utgångspunkt för dig som vill utforska de små charmiga byarna som ligger i närheten. Porto Rotondo eller Porto Cervo är två namn att lägga på minnet. Olbia ligger som i en liten bukt, och med det sagt kan du hitta många grottor och djupblå vikar som lämpar sig för snorkelturer. Det är inte underligt att flera filmer spelats in i närheten, såsom Bondrullen ”The Spy Who Loved Me”, etc.

Att göra i det vardagliga Olbia

Själva Olbia är inte direkt något turistfäste, utan det är istället omnejderna som lockar. Dock är handelslivet med shoppingen rikt och möjligheten att ta sig vidare är stor. Staden har också några historiska sevärdheter. Olbia är faktiskt en mycket levande småstad som bidrar till att du verkligen känner dig som i Italien när du är där. Springande skolbarn, doftande bagerier och härliga kryddörter på folks bakgårdar gör att du får upptäcka en del av Sardiniens vardagsliv.

Här följer ytterligare tips på aktiviteter/sevärdheter.

San Simplicio-basilikan

San Simplicio-basilikan är en kyrka uppförd på 1100-talet och ett viktigt landmärke för Olbia. Det är en stenkyrka med ett sött klocktorn, och hela byggnaden andas medeltid. Kyrkan byggdes när Olbia var huvudstad under Galluriens ”kungadömes-era”. Idag används den för mässor och bara för att få sig en lugn och andlig stund. Gå in och se dig omkring!

Gör en avstickare till Korsika

Om du åker 6 mil norrut, anländer du till den lilla orten Santa Teresa Gallura. Härifrån går det färjor över till den franska ön Korsika som är bland de vackraste öarna på jorden. Här föddes Napoleon och hans envishet är djupt rotad i korsikanerna, men öns skönhet backar upp för deras hetsiga temperament. Färjan stannar i Bonifacio som är en av Korsikas mest populära orter. Här kan du gå på häftiga nattklubbar, bada på ljuvliga stränder och dyka efter de värdefulla stenarna ”L’œil de Sainte Lucie”. Sedan är det bara att ta båten hemåt i sakta mak igen.

Så tar du dig till Olbia

Som svensk är det för närvarande enkelt att ta sig till Olbia eftersom det går direktflyg dit med flygbolaget Norwegian och resan tar ca 3 timmar innan du landar på Aeroporto Olbia Costa Smeralda Geasar. Det går också att välja andra flygbolag och göra mellanlandningar, alternativt boka en charterresa.

Ta dig runt med hyrbil – vårt bästa råd!

Busstrafiken från Olbia är mer än bra och bussar går till Alghero, Cagliari och Porto Cervo, m.fl. Du kan även ta buss ut till vissa närliggande stränder. Från hamnen går båtar till stränder och ut till de genuina öarna Tavolaro eller Molara. Åker du längre norrut kan du ta båt ut till de mytomspunna Maddalena-öarna.

Hur det än är, så går dock ingenting upp mot en hyrbil för att ta sig runt. Det är mer regel än undantag att turister som hamnat i Olbia, hyr en bil på flygplatsen och åker på upptäcktsfärd på hela Costa Smeralda. Bara då kommer du till den hemlighetsfulla guldkornen och kan stanna eller dröja kvar i egen takt. Vägförbindelserna med andra städer är som bäst vid Olbia, så har du hyrt bil är det bara gasen i botten som gäller för att ta dig till de olika utflyktsmålen (motorvägen SS131 går till Cagliari och Nuoro och SS199-E840 landsväg tar dig till Sassari).

Shopping i gränderna

I gamla stan i Olbia ligger gatan Corso Umberto. Härifrån slingar sig gränderna vidare och bjuder på överraskningar. Det finns gott om modebutiker, dyra som prisvärda, glassbarer med Italiens läskande gelato, kaféer, restauranger och gallerier. När det blir för varmt kan du svalka dig i någon av fontänerna vid de små piazzorna där gubbarna röker pipa och kvinnorna ropar på sina barn medan de förbereder aftonens middag.

På tisdagar ska du bege dig till marknaden på Via Vicenza där du kan handla råvaror, godsaker, kryddor, klenoder och allt möjligt annat.