Bosa och Castelsardo

Bosa och Castelsardo

Om du söker efter genuinitet, ska du absolut ta några dagar i Bosa eller Castelsardo – två småstäder på Sardiniens västkust som nästan liknar varandra som bär. Och kanske delar de sin tvillingsjäl, för deras egenskaper verkar finnas på båda platserna, ständigt och jämt.

Kort om Bosa

Bosa omges av en ringmur som för övrigt är ganska vanligt i gamla medeltida städer. Innanför dessa murar går livet sin gilla gång, dock med en nypa av det där lilla extra. Stadens byggnader klamrar sig fast vid en kulle, vilket gör att du får en förnämlig utsikt om du klarar av att masa dig upp till toppen och närmare bestämt till Castello di Malaspina – en borg i vackert utförande. Husen på vägen upp är färgglada och inspirerande. Staden är delad i två delar, en som ligger utmed den segelbåtsfyllda floden Temo och den andra längs stranden. Bosa är annars känd för sin smyckestillverkning av s.k filigransmycken som består av extremt tunna guld- och silvertrådar, många ”kringelkrok-detaljer” och små motiv.

Kort om Castelsardo

Även Castelardo ligger beläget på en stor klippa strax invid havets brusande vågor. Små torg med fontäner, krokiga gator och ett känt krucifix har gjort staden omnämnd. Det ligger också en berömd klippa några kilometer söderut som vi ska prata om nedan i den här texten.

Pssst! Åk gärna till Castelsardo i slutet på juli då det hålls karneval här.

Att se och göra

De två små städerna ska givetvis besökas i samma veva, men båda har sina små egenheter och sevärdheter. Här får du tips på dem.

Fotografera den unika Elefantklippan

Endast ett fåtal kilometer söderöver, precis intill vägen, har det bildats formationer i klippan som stupar ned mot havet, i form av en elefant. Denna Elefantklippa har blivit lite av en symbol för Castelsardo och Sardinien, och trots den smala vägen så stannar tusentals turister här varje år för att ta en bild.

Santa Maria-kyrkan och Svarte Kristus

Låter undertiteln som någon form av sekt? Inte då, för inuti Santa Maria-kyrkan i Castelsardo står det bara ett mycket gammalt krucifix från 1300-talet, gjort av trä och framställt av benediktinermunkar. Krucifixet har fått sitt namn ”Svarte Kristus” på grund av den mörka färgen och är Sardiniens äldst bevarade krucifix. Faktum är att det också bärs under Lunissanti-festen och processionen varje år.

Cykla mellan Alghero och Bosa

Den väg som förbinder Bosa med staden Alghero sägs vara Sardiniens bästa cykelväg. Om du har eld i benen ska du hyra en cykel och trampa på, från den ena staden till den andra. Bakom Bosa ligger dessutom många berg där du kan vandra och cykla så mycket du vill. Trakterna runt Bosa kommer garanterat bli en överraskning för den mest påläste. De bästa platserna för äventyrligheter ligger runt Badde Aggiosu och Monte Mannu.

Gå i ”Clintans” fotspår i byn San Salvatore

Jajamän, Clint Eastwood har minsann spenderat många dagar i närheten av Bosa när han på 70-talet spelade in flera av sina spagettivästerns i byn San Salvatore. Åk mot Sinishalvön så hamnar du rätt. Till på köpet belönas du med helt fantastiska stränder under färden.

Ta sig hit och runt

Resenärer till Bosa eller Castelsardo måste flyga charter eller reguljärt till Olbia eller Alghero och ta sig vidare med buss eller hyrbil. Det går bra att ta Norwegians flyg direkt till Olbia eller gå via något charterbolag. Du kan också byta med ett anslutande flyg om du åker från Sverige. Algheros flygplats som bara är situerad ca 65 km från Bosa och Castelsardo, ligger närmast.

Genom att hyra en bil eller vespa, vinner du definitivt mycket tid, eftersom Sardiniens bussar har tendens att avgå lite som de behagar. Från Alghero stad går det emellertid direktbussar till Bosa, men håll koll på avgångar för säkerhets skull. Taxibolaget som finns på flygplatsen erbjuder fasta priser om du hellre vill slippa byten och krångel. Annars rekommenderar vi flygtransfer.nu för billig och pålitlig flygtransfer.

Shopping

I de båda städerna ligger butikerna tätt i gränderna. Håll utkik efter filigranssmycken i Bosa, då staden har en stor tillverkning. I Castelsardo hittar du mycket hantverk i form av flätade korgar och deliketessbutiker med lokala råvaror. Något att inte missa!