Cagliari

Cagliari

Sardiniens huvudstad heter Cagliari och betyder ”bergig stad” (Kàlaris). En av öns flygplatser ligger här och det är enkelt att ta sig hit med färja från Frankrike och Italien, eftersom hamnen i staden är Sardiniens största. Den kulliga staden som ligger på sydkusten har anor från flera tusen år tillbaka, med mycket kultur, traditioner och sevärdheter. Många kommer även hit för restaurangutbudet. Maten i Cagliari sägs nämligen vara den bästa på ön. Här kan du frossa i italiensk glass, smaskiga pastarätter, gott vin och lokala specialiteter.

Att se och göra

Cagliari är sannerligen inte en platt stad och det lär kännas i benen när du går runt. Låt oss börja från toppen och sluta vid tårna i staden, och ge tips på de bästa sevärdheterna.

Hålligång på Bastione di San Remys takterass

Slå två flugor i en smäll genom att titta på basilikan Bastione di San Remy och sedan bege dig upp på takterassen som ger svindlande utsiktsvyer. Sätt dig och ta en kaffe eller en glass och bara njut av solen och havet. Är det framåt kvällstid, serveras också drinkar.

Inne i basilikan kan du gå in i museidelen som har flera intressanta utställningar med artefakter från feniciernas tid. Bara den gotiska byggnaden är också en upplevelse i sig. Under sommaren hålls en del mindre konserter här.

Gå i piraternas fotspår i Castello

Castello är det gamla namnet på Cagliaris stadskärna och man har fortfarande hållit kvar vid den titeln. Här finns det inte bara ett bra restaurangstråk, utan även den berömda Santa Maria-katedralen och Elefanttornen. Den gamla stadsdelen ligger på en kulle där det en gång utkämpades många strider. Tänk på det när du botaniserar i en mysig butik – utanför har det en gång i tiden sprungit omkring pirater som fick det hett om öronen när Sardiniens olika folkslag höll fast vid sin stad och försvarade sig.

Se en utomhuskonsert i romerska amphiteatern

Nedanför museikomplexet Cittadella dei Musei som bjuder på 4 stora muséer i världsklass, ligger den romerska amphiteatern där det ofta hålls utomhuskonserter. Teatern är upprättad under 200-talet och är välbevarad. En underbar plats för en romantisk kväll eller som familjeutflykt en solig dag, innan eller efter doppet.

Tidsresa till romarnas tid vid utgrävningarna under Sant’Eulalia-kyrkan

I närheten av marinan i Cagliari (som heller inte bör missas på grund av det fenomenala café- och restaurangutbudet), är Sant’Eulalia-kyrkans utgrävningar som ligger under byggnaden. Här kan du se en asfalterad väg från romartiden, ett tesauru-tempel och en del andra fornlämingar.

Ta sig hit och ta sig runt

Till Cagliari går det flyg och båt. SAS flög tidigare direkt från både Stockholm och Köpenhamn vissa dagar i veckan men denna rutt har tydligen lagts på is. Dock går det anslutande flygtrafik med andra bolag till Cagliaris flygplats Elmas. Norwegian flyger dock direkt till Olbia, därifrån du kan ta dig vidare med buss. Ett annat alternativ är båt från Palermo och Neapel i Italien (rederi Tirrenia) samt med anslutande färjeförbindelser från Korsika.

Kollektivtrafiken

För att ta dig runt på ön, är det gamla gröna ånglokståget Trenino Verde (http://www.treninoverde.com/) det absolut charmigaste färdsättet. I övrigt går det bra att ta både buss och tåg men ibland kan scheman och avgångar vara lite opålitliga. Tågen brukar dessutom stanna långt från stadskärnorna förutom i Cagliari. Du kan köpa bussbiljetter i vanliga tobaksaffärer och sedan stämpla på bussen. Inne i städerna går du eller tar en taxi, men på dyrare orter kan taxi bli kostsamt.

Hyrbil

Det populäraste sättet att ta sig runt på Sardinien är att hyra bil, även om trafiken är minst sagt hårdför. Dock är det ett enastående sätt att upptäcka allt när buss- och tågavgångar strular med jämna mellanrum. Det tar bara 4 timmar att köra från norra delen av ön till den södra.

Shopping

Marknader, butiker och råvaror finns det gott om i Cagliari. Gå genom stråket via Mannu – via Garibaldi eller ta en tur en förmiddag på Meracto di San Benedetto som räknas som Italiens bästa fiskmarknad. Här kan du också köpa lokalproducerade fårostar, vinsorterna Cannonau och Vernaccia och pastaprodukter. Guld och smide är annars starkt förknippat med Cagliari.