Sevärdheter och aktiviteter

Sevärdheter och aktiviteter

Grottor, söta kattungar, romantiska stenhus och vandringar är likställt med Sardinien. Här behöver du inte ligga och dåsa på stranden från morgon till kväll, även om det kan låta lockande, det också. Sardinien har ett mycket bergigt och storslaget landskap som lämpar sig mycket för vandringar, klättring och äventyrliga övernattningar i tält eller stugor längs med vandringslederna. Se bara upp för vildsvinen som strövar fritt genom skog och mark. Ön har också ca 3 miljoner nyfikna getter och får som gärna följer efter dig.

Natur och kultur sida vid sida

Utöver den karga, dramatiska och varierande naturen som faktiskt riktar sig till modiga överlevare, så bjuder ön på magnifika stränder med grottor, vikar och massor med härlig snorkling och dykning. Vidare, när semesterkänslan väl har infunnit sig och solbadandet har blivit vardagsmat, så är kultur och historia något som Sardinien har gott om. Vi ger dig en liten sammanfattning över de allra bästa sevärdheterna och aktiviteterna.

Sardiniens viktigaste sevärdheter – Nuragborgar

Inne i städerna finns det alltid historiska sevärdheter som bör ses. En gemensam sevärdhet för hela Sardinien och som ligger utspridda lite varstans, är Nuragborgarna som härstammar från öns ”urbefolkning”. De små borgarna är konformade och relativt små, nästan som stenhus. Folket som byggde dem utgör än idag ett mindre mysterium, eftersom de levde redan på 1800-talet f.Kr. och var ett ganska hemlighetsfullt folkslag. Är du på väg mot Cagliari på väg E25, bör du göra en avstickare i Su Nuraxi där ett flertal av dessa borgar och fornlämningar ansamlats.

Åk runt med Trenino Verde

Precis som Korsika, har även Sardinien ett gammalt ånglokståg som främst är till för att transportera turister i öns inland. Själva rutten är verkligen en upplevelse. Tåget stannar till på relativt orörda platser och åker sedan runt. Några av stoppen är Bosa på öns västkust, Sorgone och Arbatax på den östra kustsidan. Du behöver inte åka hela vägen utan endast följa några av rutterna, eftersom turen är uppdelad. Biljetter kan du köpa online på Trenino Verdes hemsida eller på biljettkontor där tåget stannar till.

Utflyktsmål att inte missa

Sardinien är en av de få platser på jorden som har flest 100-åringar och även äldre än så. Hemligheten ligger i den näringsrika och närodlade kosten, starka släktband och hårt, fysiskt arbete. Bege dig till den östra sidan av ön, till bergstrakterna i t.ex Barbagia eller Gennargentu, där  tiden tycks ha stannat upp. Här är traditionerna rotade sedan urminnes tider, familjen är guld värd och teknik och digitalisation har man svårt att stava till. Däremot är naturen magisk, gästfriheten enorm och sinnesron fullständig. Det kan vara svårt att ta sig fram här, men är du en äventyrare lär du inte bli besviken.

Costa Smeralda – jetsetlivet i sitt esse

Man kan klart säga att Costa Smeralda (Smaragdkusten) är Sardiniens knutpunkt. Hit ska du åka om du vill leva jetsetliv. Det var furste Aga Kahn som lät upprätta hela paradiset här och omvandlade det till en lyxdestination. Porto Cervo är den största staden att besöka. Vissa åker hit enbart för att shoppa. Det är visserligen mycket dyrare här än på andra platser på Sardinien, men det kan det vara värt bara för att se allt med egna ögon. Kör sedan vidare söderut och stanna till vid Oliena som är lite av världskändisarnas fäste. Har du tur får du en skymt av både artister och Hollywood-skådisar.

Kattkolonin Su Pallosu i väst

Är du en kattmänniska? Bra, då har du hamnat rätt. Åk till den vilda kattkolonin Su Pallosu i väst där hundratals katter samlats och tas omhand. Du måste dock förboka på gattisupallosu.org först. Inträde är gratis och katterna är hur söta och tama som helst.

Bästa stränderna

Det vore väl knapert att göra en reseguide om Sardinien utan att ta fasta på de bästa stränderna. Därför har vi sammanställt några namn som säkert kommer få dig att vilja resa tillbaka om och om igen.

  • La Pelosa – har rykte om sig att vara Sardiniens vackraste badstrand med både klippor och sand. Stranden ligger i närheten av staden Alghero och i utkanten av Stintino.
  • Cala Gonone – tog nyligen hem en fjärdeplatsranking av Lonely Planet och är en av Medelhavets mest bedårande stränder. Ligger i Nouro-provinsen.
  • De orörda stränderna på ön Isola dell’Asinara – Åsneön med sina roliga albinoåsnor och som en gång var en fängelseö, har en rad helt oexploaterade, steniga stränder där du kan bada helt ifred. Ta båten från Stintino eller Porto Torres.