Porto Cervo

Porto Cervo

Porto Cervo ligger i Olbia-Tempioprovinsen som ingår i den vackra Smaragdkusten och skapades av furste Kahn på 50/60-talen. Om du nyligen varit och besökt de östra delarna av Sardinien som till stor del består av bergsmassiv och gamla byar med vandrande fåraherdar och kvinnor med sjaletter, så lär Porto Cervo bli en tvärvändning. Staden och omnejderna frekventeras ständigt av celebriteter och konstnärer. Pastellfärgade stenhus, Lady-och-Lufsen gator, sjungande kockar som lagar den godaste spagetti i ”stada”, imponerande yachter som guppar vid hamnen, det trippande ljudet av exklusiva stilettklackar och lyxbutiker i överflöd – det är Porto Cervo, det! Och så ser priserna ut därefter också! Nattlivet är stort, shoppingutbudet massivt och antalet berömdheter nästan flödar längs med gränderna.

Se och göra i Porto Cervo

Beroende på storleken på din plånbok, så finns det olika saker att göra här. Var dock beredd på att betala dyrt för kalaset, då bara en kaffe och en glass kan kosta 280 kronor och en blaskig öl kan gå på 150 kronor! Betalar du så mycket kan du emellertid vara lite extra kräsen. Det lönar sig att be om kvalitet och är du inte nöjd ska du säga det till kyparen eller be att få tala med chefen. Ofta blir du bra bemött och får ersättning. Men låt oss nu lägga priserna åt sidan och bekanta oss med de väsentligaste sevärdheterna.

Marina di Porto Cervo – ett lämmeltåg av lyxyachter

Det kanske låter tråkigt att bara gå runt och titta på båtar men faktum är att ett besök i hamnen i Porto Cervo är som att gå på en hypertrendig båtmässa. En av Europas mest kända segelklubbar ligger också här, grundad av prins Kahn himself – Yacht Club Costa Smeralda. Den ena lyxyachten efter den andra med den mest enastående utrustningen och möblemanget gör att du bara står och häpnar. Har du tur blir du inbjuden till fest på någon av båtarna när du går förbi…

Stella Maris-kyrkan – en tuff katolik i lyxförpackning

Glöm de mörka tinnarna och tornen och den bleka fasaden på de katolska kyrkorna som du vanligtvis sett. Stella Maris-kyrkan är kritvit med en arkitektur som bara måste ses med egna ögon. Den andas modernitet, design och elegans på samma gång. Kyrkan ligger på via Stella Maris som ligger på en sluttning och ger en fin utsikt över hamnen.

Ta sig hit och runt

Den närmaste flygplatsen till Porto Cervo är Olbias flygplats. Hit går det direktflyg med Norwegian från Stockholm-Arlanda. Du kan även flyga med andra bolag och göra en mellanlandning. Vueling och Easyjet flyger även dit, men då med säsongsbetonade rutter. Från Olbias flygplats tar det ca 45 minuter in till Porto Cervo och både buss- och taxiförbindelserna är goda. Den bästa idén är dock att hyra bil på flygplatsen och ta dig runt själv.

Själva Porto Cervo bör upptäckas till fots. På grund av de trånga gränderna är det också det bästa sättet att ta sig fram. Taxi finns på nummer +39 338 862 8878 och bolaget heter kort och gott Taxi Porto Cervo. En taxiresa kan emellertid bli dyrt här. Bara en resa från flygplatsen in till staden kan gå på över 60 EUR. Till andra städer går det bussar och båttrafik. Biljetterna är relativt prisvärda. Ca 4 EUR till Olbia med buss.

Shopping

Shopping, shopping och åter shopping. Ja, har du inget att göra kan du spendera tusentals euro bara på att handla i Porto Cervo. Antikviteter, skor, väskor, klockor, smycken, badkläder och läckra underkläder i italiensk stil får din resväska att svämma över på hemväg. Ta stråket The Walk of Porto Cervo där butiker som Gucci, Prada, Cavalli, Cartier och Missoni radar upp sig. Stråket leder vidare till Sottopiazza där shopparen kan fortsätta sin eskapad.

Ett tips! Sätt en budget när du är här så du inte spränger ditt kreditkort i luften.